היפוגלקמיה (ריכוז נמוך של סוכרים בדם) זמנית של ילודים בשעות הראשונות לאחר הלידה היא מראה נפוץ, בקרב כל היונקים. לרב, תינוק בריא שנולד במועד יגיע להתייצבות של רמות הסוכר עד השעה השלישית לאחר הלידה. ההגדרה של היפוגלקמיה בילודים היא שנויה במחלוקת. אין למעשה תחום מספרי שמגדיר ערכים נורמאליים וא-נורמאליים של ריכוז הסוכר ביילודים. ההסתכלות לגבי ערכי הסוכר בדם צריכה להיות אינדיוידואלית ליילוד ספציפי.

האכלה בתדירות גבוהה ומגע עור בעור יעילים גם לאיזון רמות הסוכר.
את היילוד חשוב לייבש הייטב לאחר הלידה כיוון שתינוקות שקר להם יראו גם ערכי סוכר נמוכים. אין להשליך או להסיק שתופעה זו של היפוגלקמיה זמנית היא אינדיקציה למצב פתולוגי של היפוגלקמיה.

לא נמצא יעיל ולא הוכח מחקרית התערבות טיפולית באיזון רמות הסוכר בשלב הזה .
בפועל, כ20% מהילודים יחשבו כ"סובלים" מהתופעה ויקבלו טיפול וניתור לא הכרחי שגם הוכח כמשבש מהלך הנקה תקין.

עם זאת, היפוגלקמיה מתמשכת של היילוד היא מצב שעלול לגרום ללנזק מוחי וחשוב ואפשר למנוע זאת ע"י מעקב צמוד.

בקבוצת סיכון להיפוגלקמיה נמצאים:

  • תינוק לאמא סכרתית
  • תינוק קטן לגיל ההריון
  • תינוק גדול לגיל הריון
  • תינוק שנולד במשקל נמוך מ2500
  • תינוק שסובל מזיהום

סימפטומים :

  • עצבנות
  • רפלקסים מוגזמים
  • בכי גבוה וצורמני
  • קוצר נשימה
  • היפוטרמיה
  • סירוב לאכול

רמות סוכר בדם- הסף הנמוך המומלץ:

שעות לאחר הלידה
1-2 28
3-47 40
48-72 48

פרוטוקול מומלץ כללי (לפי ABM):

  • הנקה ראשונה במשך השעה הראשונה לחיים והמשך על פי דרישה
  • השלמה באופן רוטיני לא נחוצה
  • מגע עור בעור של התינוק והאמא
  • האכלה לעיתים תכופות , 10-12 האכלות ביממה במהלך הימים הראשונים

פרוטקול לטיפול ומעקב בתינוקות עם היפגלקמיה מתועדת (לפי ABM):

לתינוקות א-סימפטומיים:

  • הניקי במרווחים של שעה-שעתיים או לחלופין האכילי 3-10 ג' של חלב שאוב או תמ"ל
  • לבדוק את ריכוז הסוכר לפני האכלה עד להתייצבות הערכים
  • להמנע מהאכלה בכח
  • אם רמת הסוכר לא עולה למרות ההאכלות יש לעבור לטיפול תוך ורידי בסוכר
  • אפשרי להמשיך להניק בזמן הטיפול

לתינוקות עם סימפטומים או עם ערכי גלוקוז נמוכים מ25 mg:

  • אין להסתמך על האכלה ישירה דרך הפה
  • על התינוק להיות מנוטר
  • יש לתת טיפול תוך ורידי בסוכר
  • רצוי לעודד המשך הנקה בתדירות גבוהה
  • יש לבדוק את ריכוז הסוכר לפני האכלה עד להתיצבות הערכים

מקורות:
Breastfeeding and Human Lactation /Jan Riordan and Karen Wambach
The Academy of Breastfeeding Medicine (ABM)

תורגם ונערך על ידי סתיו קולמן במסגרת עבודת סיום קורס מדריכות הנקה 2013

תפריט